De rol van de consumentenbond

Benieuwd naar wat de Consumentenbond is en wat ze precies doen?


De Consumentenbond is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor de belangen van consumenten in Nederland. De organisatie is opgericht in 1965 en heeft sindsdien als doel om consumenten te beschermen tegen onjuiste informatie, oneerlijke praktijken en slechte producten en diensten. Geen abonnement op de Consumentenbond? Geen probleem! Je kunt gratis bij Samen Getest terecht! Bekijk bijvoorbeeld de beste equipment lease of private equity maatschappijen!  

De Consumentenbond test regelmatig producten en diensten en publiceert de resultaten hiervan in haar magazine, op haar website en in andere media. Hierdoor kunnen consumenten een weloverwogen keuze maken bij de aanschaf van producten en diensten. Ook geeft de Consumentenbond advies over diverse onderwerpen, zoals energie, verzekeringen, telecommunicatie en bank- en verzekeringsproducten.

De Consumentenbond is ook actief in het lobbyen voor consumentenbelangen bij de overheid en de Europese Unie. Zo heeft de organisatie bijgedragen aan de totstandkoming van wetgeving op het gebied van consumentenbescherming, zoals de Wet koop op afstand en de Wet oneerlijke handelspraktijken.

Daarnaast is de Consumentenbond lid van de International Consumer Protection and Enforcement Network (ICPEN), waarmee de organisatie samenwerkt met soortgelijke organisaties in andere landen. Hierdoor kunnen consumenten in Nederland profiteren van de kennis en ervaring van consumentenorganisaties in andere landen.

Tot slot biedt de Consumentenbond ook hulp aan individuele consumenten die problemen ondervinden met bedrijven of aanbieders van producten en diensten. Consumenten kunnen hun probleem voorleggen aan de Consumentenbond, die dan in overleg met het bedrijf probeert een oplossing te vinden.


In het algemeen kunt u stellen dat de Consumentenbond een belangrijke rol speelt in de bescherming van de rechten van consumenten en het bevorderen van eerlijke handelspraktijken. Door haar onafhankelijke positie en haar inspanningen op diverse gebieden, biedt de Consumentenbond waardevolle informatie en diensten aan consumenten in Nederland.